Omlet z kiełbaską, papryką i cebulką
Dzisiaj ponownie z serii weekendowe śniadania przedstawiam Wam pomysł na omlet.
Smak tego dania totalnie przeszedł moje oczekiwania, był po prostu pyyychaaa 😋
Poprzedniego dnia grillowaliśmy i została nam w lodówce kiełbaska. Postanowiłam ją wykorzystać do omleta i dzięki niej uzyskałam naprawdę fajny smak. Także jeśli macie ochotę dodać kiełbaskę do omleta to proponuje ją najpierw podsmażyć na patelni, będzie smaczniej.
Składniki :
* 4 jajka
* łyżka mąki (w moim przypadku bezglutenowej)
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* mniej niż pół szklanki mleka
* pół cebulki
* pół papryki
* jedna smażona kiełbaska
* sól, pieprz, koperek do smaku
Miksujemy jajka z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko i przyprawy.
Szatkujemy na drobno cebulę, paprykę oraz kiełbaskę, a następnie dodajemy je do jajek z mąką i mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy masę na dobrze rozgrzany olej.
Po chwili zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnie pokrywką.
Za pomocą drewnianej łopatki dzielimy omlet na 4 części i każdy z osobna kawałek przewracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę aż spód się zrumieni.
Przekładamy na talerz i gotowe 😍
Smacznego i do następnego 😃



Komentarze
Prześlij komentarz