Bezglutenowe racuchy z jabłkami
Składniki na ok. 12 sztuk :
* 3 jajka
* 6 łyżek cukru
* 3 niepełne szklanki mąki
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* ok. 3/4 szklanki mleka
* jabłko
* cynamon
Ucieramy mikserem jajka z cukrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Po drugiej szklance mąki najlepiej dodać trochę mleka bo masa staje się za gęsta, po czym dalej miksujemy, dodajemy trzecią szklankę mąki i stopniowo dodajemy mleka, tak aby masa była trochę gęsta. Na koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę i opcjonalnie do smaku cynamon. Mieszamy wszystko łyżką.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy początkowo na dużym ogniu, a po chwili na mniejszym.
Odwracamy racuchy na drugą stronę, gdy zauważymy, że od spodu są już złociste.
Według mnie najlepiej smakują z cukrem pudrem i owocami 😍
Smacznego i do następnego 😃






Komentarze
Prześlij komentarz