Bezglutenowe racuchy z jabłkami



Uwielbiam weekendowe śniadania, możemy wtedy przygotować wszystko to, na co w tygodniu nie mamy czasu bo spieszymy się do pracy. Ja chyba najbardziej lubię robić wtedy naleśniki lub placuszki. Jednak ostatnio po głowie chodziły mi racuchy z jabłkami. Uwielbiam je i w zasadzie nie wiem dlaczego tak dawno ich nie robiłam. Wyszły na tyle przepyszne, że mąż poprosił mnie żebym zrobiła powtórkę na kolację 😋 Bezglutenowe racuchy przygotowuję się identycznie jak te glutenowe, jedynie zastępujemy zwykłą mąkę pszenną mąką bezglutenową. 

Składniki na ok. 12 sztuk : 

* 3 jajka
* 6 łyżek cukru
* 3 niepełne szklanki mąki
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* ok. 3/4 szklanki mleka
* jabłko
* cynamon 

Ucieramy mikserem jajka z cukrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Po drugiej szklance mąki najlepiej dodać trochę mleka bo masa staje się za gęsta, po czym dalej miksujemy, dodajemy trzecią szklankę mąki i stopniowo dodajemy mleka, tak aby masa była trochę gęsta. Na koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę i opcjonalnie do smaku cynamon. Mieszamy wszystko łyżką. 


Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy początkowo na dużym ogniu, a po chwili na mniejszym. 


Odwracamy racuchy na drugą stronę, gdy zauważymy, że od spodu są już złociste. 



Według mnie najlepiej smakują z cukrem pudrem i owocami 😍


Smacznego i do następnego 😃

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krwista czerwień i czarne kropki

Schab z kieszonkami