Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Jak już pewnie zdążyliście zauważyć jestem totalną fanką szpinaku, po prostu go uwielbiam i przemycam pod różnymi postaciami w swoich daniach.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, który dostałam kilka lat temu od koleżanki.
Danie to było bardzo przez nią zachwalane, a ja wówczas nigdy nie jadłam szpinaku.
Przepis wydawał się prosty i w zasadzie taki jest, więc postanowiłam spróbować.
Od tamtej pory robię je regularnie 😉
Dodatkowy plus to fakt, że jest bezglutenowe 😋
Co potrzebujemy ??
* 2 lub 3 pojedyncze piersi z kurczaka
* paczkę mrożonego szpinaku
* 4 ząbki czosnku
* 2 serki topione lub jedno opakowanie serka śmietankowego lub z ziołami, wedle uznania
* odrobinę soku z cytryny
* sól i pieprz
* makaron (ja używam bezglutenowego)
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w kostkę.
Następnie smażymy go na maśle i przyprawiamy solą i pieprzem.
Do usmażonego już kurczaka dodajemy szpinak. Mój był już rozmrożony ale zazwyczaj daję jeszcze zamarznięty, zmniejszam ogień i przykrywam pokrywką aż się rozmrozi.
Mieszam i skrapiam odrobiną soku z cytryny aby kolor szpinaku pozostał bez zmian.
Po chwili dodaję wyciśnięte ząbki czosnku.
Smażę przez chwilę i dodaje serek.
Mieszam do momentu aż serek się całkowicie rozpuści i połączy ze szpinakiem tworząc szpinakowo - serowy sos.
Następnie łączę sos z makaronem i gotowe 😊
Pozdrawiam i do następnego 😊







Komentarze
Prześlij komentarz