Bezglutenowe roladki z kurczaka z wędzonym boczkiem, serem żółtym i ogórkiem kiszonym
Zapewne znacie to uczucie gdy zastanawiacie się co zrobić dzisiaj na obiad, co wymyślić żeby było to coś nowego bo ile można jeść w kółko to samo. Ostatnio znowu miałam taki dzień i wpadłam na pomysł, że zrobię szybszą wersję rolady śląskiej i zastąpię karkówkę filetami z kurczaka. Do tej pory tylko raz robiłam coś w tym stylu ale to było w czasach kiedy zaczynałam gotować i kurczak w środku był surowy :/ Od tamtej pory raczej unikałam tej potrawy, aż w końcu stwierdziłam, że pora spróbować raz jeszcze. Jak się okazało słusznie bo roladki wyszły przepyszne, mój mąż był zachwycony i potrawa na pewno zostanie z nami na dłużej.
Co będziemy potrzebować ??
* filety z piersi z kurczaka (ilość zależy od tego ile roladek chcecie uzyskać, pojedynczy filet to dwie roladki)
* niewielka kostka wędzonego boczku
* ogórki kiszone
* ser żółty w kawałku
* musztarda
* chrzan
* sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka (ja użyłam ziołowej)
* sznurek
Zaczynamy od filetowania kurczaka na dwie części, a następnie rozbijamy go delikatnie tłuczkiem z dwóch stron. Przyprawiamy z jednej strony równomiernie solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka.
Smarujemy musztardą lub chrzanem, Ja część roladek zrobiłam z musztarda, a część z chrzanem. Na początek fileta kładziemy plasterek boczku, sera żółtego i ogórka kiszonego.
Zwijamy kurczaka i związujemy go sznurkiem pośrodku. Rozgrzewamy olej na patelni na dużym ogniu i smażymy roladki z dwóch stron na złoty kolor. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy roladki pod przykryciem jeszcze jakieś 10 min. obracając i sprawdzając czy nam się nie przypalają.
Ja podałam roladki razem z puree ziemniaczanym. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodaję trochę masła i mleka. Ubijam tłuczkiem do uzyskania konsystencji puree i gotowe.
Tak prezentuje się pyszne, obiadowe danie w wersji bezglutenowej.
Polecam i życzę smacznego :)
P.S.
Sprawdzajcie skład musztard i chrzanów bo niestety czasami są zanieczyszczone jakimś błonnikiem pszennym lub innym składnikiem zawierającym gluten.
Pozdrawiam :)
Co będziemy potrzebować ??
* filety z piersi z kurczaka (ilość zależy od tego ile roladek chcecie uzyskać, pojedynczy filet to dwie roladki)
* niewielka kostka wędzonego boczku
* ogórki kiszone
* ser żółty w kawałku
* musztarda
* chrzan
* sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka (ja użyłam ziołowej)
* sznurek
Zaczynamy od filetowania kurczaka na dwie części, a następnie rozbijamy go delikatnie tłuczkiem z dwóch stron. Przyprawiamy z jednej strony równomiernie solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka.
Smarujemy musztardą lub chrzanem, Ja część roladek zrobiłam z musztarda, a część z chrzanem. Na początek fileta kładziemy plasterek boczku, sera żółtego i ogórka kiszonego.
Zwijamy kurczaka i związujemy go sznurkiem pośrodku. Rozgrzewamy olej na patelni na dużym ogniu i smażymy roladki z dwóch stron na złoty kolor. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy roladki pod przykryciem jeszcze jakieś 10 min. obracając i sprawdzając czy nam się nie przypalają.
Ja podałam roladki razem z puree ziemniaczanym. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodaję trochę masła i mleka. Ubijam tłuczkiem do uzyskania konsystencji puree i gotowe.
Tak prezentuje się pyszne, obiadowe danie w wersji bezglutenowej.
Polecam i życzę smacznego :)
P.S.
Sprawdzajcie skład musztard i chrzanów bo niestety czasami są zanieczyszczone jakimś błonnikiem pszennym lub innym składnikiem zawierającym gluten.
Pozdrawiam :)






Komentarze
Prześlij komentarz