Bezglutenowe naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Uwielbiam naleśniki, zarówno te na słodko, które bardzo często serwuję na weekendowe śniadania, jak i te na słono.
W wersji bezglutenowej robiłam je pierwszy raz i wyszły pyszne 😋



Z niżej podanych składników otrzymamy 4 naleśniki :

Ciasto :
* 10 łyżek mąki bezglutenowej (ja użyłam specjalnej do pizzy i naleśników)
* 2 jajka
* 1,5 szkl. mleka
* do smaku sól, papryka słodka, koperek
Dodatki :
* paczka mrożonego szpinaku
* 2-3 poj. piersi z kurczaka
* 2-4 ząbki czosnku
* 2 serki topione
* odrobina cytryny

Przygotowanie :

Miksujemy wszystkie składniki na ciasto, masa powinna być bardzo rzadka, lejista.
Smażymy na oleju najpierw na dużym ogniu żeby ciasto nie nasiąkało olejem, a później na mniejszym do uzyskania złotego koloru.



Układamy usmażone naleśniki na kuchennym ręczniku papierowym i przekładamy listkiem papierowym każdego naleśnika aby odsączyć olej, po czym go wyrzucamy, nie zostawiamy ręcznika na dłużej.



Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na maśle.




Dodajemy szpinak, gdy kurczak jest gotowy, mieszamy i przykrywamy pokrywką żeby szpinak się rozmroził. Skropujemy go odrobiną soku z cytryny żeby nie stracił swojego żywo zielonego koloru.




Następnie wciskamy 2 - 4 ząbki czosnku, mieszamy i dodajemy serki topione.
Czekamy chwilę aż się rozpuszczą i mieszamy.





Teraz już tylko pozostaje pokroić fetę w kostkę, wyłożyć kurczaka ze szpinakiem na naleśnik, dodać ser i złożyć naleśnik w pół, GOTOWE ! 😉



Smacznego i do następnego 😃

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krwista czerwień i czarne kropki

Schab z kieszonkami