Beza z owocami


Pierwszy raz w życiu robiłam bezę ale na pewno nie ostatni 😏
Bałam się trochę tego podejścia bo zawsze słyszałam, że beza jest ciężkim i trudnym ciastem ponieważ lubi opadać. Owszem opadła i mnie ale nie zniechęciło mnie to 😃
Pewnie za szybko uchyliłam piekarnik i zbyt szybko ją wyciągnęłam bo nie mogłam się już doczekać :P Środek wpadł mi do środka ale to nic bo śmietana wszystko przykryła 😉

Co będziemy potrzebować ?

* 6 białek
* szczypty soli
* 20 łyżek cukru
* 1 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej ( ja użyłam ziemniaczanej )
* 1 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo :

* 300 ml śmietany do ubijania, kremówki 30 lub 36 % dobrze schłodzonej
* owoców, którymi chcemy udekorować naszą bezę ( ja ostatnio do owoców dodałam płatki migdałowe )

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Zaczynamy od ubicia białek ze szczypta soli na sztywna pianę.
Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując aż do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany.
Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy.
Na koniec dodajemy łyżeczkę skrobi i delikatnie mieszamy szpatułką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam spodu od tortownicy więc papier przycięłam równo z nim, ale jeśli robicie na prostokątnej blaszce to wytnijcie z papieru okrąg ok. 22 cm średnicy.
Wylewamy masę na papier kształtując ją i formując brzegi bezy łyżką lub szpatułką ku górze.
Wstawiamy naszą bezę na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 min., a następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy przez 1,5 godz.
Po wyłączeniu się piekarnika odczekajmy 15 min., a następnie delikatnie uchylmy drzwi piekarnika aby beza mogła się wystudzić.
Z wierzchu powinna być chrupiąca, a w środku piankowa.

Ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Jeśli chcecie możecie dodać łyżkę cukru pudru ale według mnie beza jest na tyle słodka, że śmietana nie potrzebuje dodatkowego cukru.
Wykładamy bitą śmietanę na wystudzoną bezę i dekorujemy wedle uznania owocami.

Jeśli środek bezy Wam opadnie to się nie przejmujcie, śmietana wszystko zakamufluje 😉



Smacznego 😋

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krwista czerwień i czarne kropki

Schab z kieszonkami