Schab duszony z cebulką oraz zasmażana kapusta
Uwielbiam tego typu dania. Mięso duszone jest miękkie, aromatyczne i soczyste.
Sos z mąki bezglutenowej niczym nie odstaje od tego tradycyjnego na bazie mąki pszennej.
Wszystko robimy analogicznie do tradycyjnej wersji.
Co potrzebujemy ??
* 1 - 1,5 kg. schabu
* 2 cebule
* główkę białej kapusty
* sól, pieprz,magi, majeranek, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę do mięs duszonych, paprykę słodką, wieprzową kostkę rosołową, mąkę bezglutenową
Zaczynamy od pokrojenia schabu w plastry
Kroimy główkę kapusty na 4 części i szatkujemy
Mięso smażymy na dużym ogniu do momentu zarumienienia dodając po chwili poszatkowaną cebulkę. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim
Zarumienione mięso podlewamy gorącą wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy pod przykryciem na mniejszym ogniu ok. 1 godz. podlewając wodą w razie potrzeby i mieszając
Poszatkowaną kapustę zalewamy w garnku wodą mniej więcej do połowy wysokości, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem 15- 20 min. do miękkości.
Smażymy poszatkowaną cebulkę i przyprawiamy magi. Odparowujemy wodę z kapusty, dodajemy usmażoną cebulkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem
Gotowe mięso wyciągam z patelni na talerz, w szklance rozpuszczam 2 łyżki mąki bezglutenowej z zimną wodą i wylewam na rozgrzaną patelnię, na której powinien być tylko tłuszcz, woda musi być odparowana. Mieszam energicznie i dodaje po trochu zimnej wody aż do uzyskania aksamitnego sosu. Przyprawiam jeszcze raz według uznania i dodaję połówkę smażonej cebulki z magi. Przekładam mięso z talerza na patelnie do sosu i mieszam.
Pyszne domowe danie gotowe, smacznego 😋😃
Zachęcam do komentowania moich postów 😄
Życzę miłego dnia i do następnego 😊















Komentarze
Prześlij komentarz